Technik żywienia i usług gastronomicznych – osoba, która potrafi profesjonalnie przygotować potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii, fachowo organizuje pracę w gastronomii, ocenia jakość żywności i prawidłowo ją przechowuje, aranżuje stół na przyjęcia okolicznościowe, planuje i organizuje usługi gastronomiczne, zna podstawowe diety, sporządza jadłospisy
MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA:
- zakłady typu otwartego: restauracje, kawiarnie, bary szybkiej obsługi
- zakłady gastronomiczne typu zamkniętego: pensjonaty, domy wczasowe, szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki
- firmy cateringowe
- prowadzenie własnej firmy gastronomicznej
- zakłady pracy zajmujące się produkcją i przetwórstwem żywienia
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowe
DALSZA KARIERA ZAWODOWA PO TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH:
- studia na kierunku związanym z żywieniem i dietetyką bioinżynieria produkcji żywności, technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, dietetyka, towaroznawstwo
- studia na kierunku związanym z zarządzaniem gastronomią i hotelarstwem
- studia na kierunku związanym z promocją i marketingiem usług
PERSPEKTYWY ROZWOJU ZAWODOWEGO:
- kucharz
- intendent
- dietetyk
- technolog żywienia
- specjalista ds. zdrowego żywienia
- organizator przyjęć okolicznościowych
- organizator cateringu
- kierownik zakładu gastronomicznego
- menadżer
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE:
- odpowiedzialność,
- systematyczność,
- otwartość na ludzi,
- samorealizacja,
- umiejętność pracy w grupie,
- optymizm,
- umiejętność przekonywania,
- uczciwość,
- logiczne i analityczne myślenie.
PRZEDMIOTY ZAWODOWE:
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, procesy technologiczne w gastronomii, zasady żywienia, dietetyka w praktyce, wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, działalności gospodarcza w branży gastronomicznej, usługi gastronomiczne, planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej, kompetencje personalne i społeczne, język obcy zawodowy.
Przedmioty, których uczeń uczy się w szkole na poziomie rozszerzonym: biologia
PRAKTYKA ZAWODOWA:
W trakcie nauki uczeń odbywa 4-tygodniową praktykę zawodową w klasie III i IV w wybranej przez siebie firmie z branży gastronomicznej. Celem praktyki zawodowej jest pogłębienie oraz doskonalenie umiejętności opanowanych w szkole.
Uczniowie, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdają egzaminy zawodowe w kwalifikacjach:
HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań
- Zapoznanie się ze strukturą organizacyjną zakładu gastronomicznego.
- Poznanie technologii sporządzania potraw i napojów.
- Wykonywanie czynności zawodowych na stanowiskach produkcyjnych i pomocniczych w zakładzie gastronomicznym.
- Poznanie roli i zasad funkcjonowania zakładu gastronomicznego w praktyce.
- Poznanie systemu normalizacji stosowanego w gastronomii.
HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- Poznanie działalności usługowej zakładów gastronomicznych.
- Kształtowanie umiejętności planowania i organizowania produkcji gastronomicznej zgodnej z obowiązującymi standardami zdrowotnymi.
- Wykonywanie usług gastronomicznych i cateringowych.
- Rozliczanie kosztów usług gastronomicznych i cateringowych.
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w języku polskim wraz z suplementem w języku angielskim.
Jeśli interesują Cię: zdrowe żywienie, najnowsze techniki kulinarne, umiejętność sporządzania diet, organizowanie usług gastronomicznych to jest zawód dla Ciebie !
Technik żywienia i usług gastronomicznych – Prezentacja