Zespół Szkół Nr 2 im. 9. PSK w Grajewie

z1
z10
z2
z3
z4
z5
z6
z7
z8
z9

Technik żywienia i gospodarstwa domowego

Charakterystyka zawodu

Uczniowie tego kierunku będą potrafili precyzyjnie dobierać właściwe zestawy potraw do różnych okoliczności oraz poznają zasady profesjonalnego przygotowania imprez i obsługi gastronomicznej. Dodatkowo poznają zasady ilościowego i jakościowego dobierania właściwych surowców niezbędnych do przygotowania potraw. Ukończenie tego kierunku da  szansę założenia własnej firmy zajmującej się organizacją dużych przyjęć dla firm oraz imprez okolicznościowych, prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich, agroturystycznych.

Uczniowie tego technikum sami wybierają specjalizacje w klasie III i IV:

  • usługi hotelarsko-turystyczne,

  • żywienie zbiorowe,

  • usługi opiekuńczo-wychowawcze,

  • usługi z zakresu gospodarki odzieżowej,

  • handel żywnością i artykułami gospodarstwa domowego,

  • alternatywne sposoby żywienia,

  • urządzanie wnętrz i otoczenia domów,

  • dietetyka.

Dobre przygotowanie zawodowe pozwoli absolwentom łatwo przystosować się do warunków w zakładach żywieniowych. Program szkoły zapewnia także możliwość zdobycia umiejętności obsługi komputera. Językiem obcym jest angielski, niemiecki lub rosyjski.

Facebook