Charakterystyka zawodu
Uczniowie tego kierunku będą potrafili precyzyjnie dobierać właściwe zestawy potraw do różnych okoliczności oraz poznają zasady profesjonalnego przygotowania imprez i obsługi gastronomicznej. Dodatkowo poznają zasady ilościowego i jakościowego dobierania właściwych surowców niezbędnych do przygotowania potraw. Ukończenie tego kierunku da szansę założenia własnej firmy zajmującej się organizacją dużych przyjęć dla firm oraz imprez okolicznościowych, prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich, agroturystycznych.
Uczniowie tego technikum sami wybierają specjalizacje w klasie III i IV:
-
usługi hotelarsko-turystyczne,
-
żywienie zbiorowe,
-
usługi opiekuńczo-wychowawcze,
-
usługi z zakresu gospodarki odzieżowej,
-
handel żywnością i artykułami gospodarstwa domowego,
-
alternatywne sposoby żywienia,
-
urządzanie wnętrz i otoczenia domów,
-
dietetyka.
Dobre przygotowanie zawodowe pozwoli absolwentom łatwo przystosować się do warunków w zakładach żywieniowych. Program szkoły zapewnia także możliwość zdobycia umiejętności obsługi komputera. Językiem obcym jest angielski, niemiecki lub rosyjski.