Zespół Szkół Nr 2 im. 9. PSK w Grajewie

z1
z10
z2
z3
z4
z5
z6
z7
z8
z9

Technik organizacji usług gastronomicznych

Charakterystyka zawodu

Uczniowie tego kierunku będą potrafili precyzyjnie dobierać właściwe zestawy potraw do różnych okoliczności oraz poznają zasady profesjonalnego przygotowania imprez i obsługi gastronomicznej. Dodatkowo poznają zasady ilościowego i jakościowego dobierania właściwych surowców niezbędnych do przygotowania potraw. Ukończenie tego kierunku da  szansę założenia własnej firmy zajmującej się organizacją dużych przyjęć dla firm oraz imprez okolicznościowych, prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich, agroturystycznych.

Uczniowie tego technikum sami wybierają specjalizacje w klasie III i IV:

  • usługi hotelarsko-turystyczne,

  • żywienie zbiorowe,

  • usługi opiekuńczo-wychowawcze,

  • usługi z zakresu gospodarki odzieżowej,

  • handel żywnością i artykułami gospodarstwa domowego,

  • alternatywne sposoby żywienia,

  • urządzanie wnętrz i otoczenia domów,

  • dietetyka.

Dobre przygotowanie zawodowe pozwoli absolwentom łatwo przystosować się do warunków w zakładach żywieniowych. Program szkoły zapewnia także możliwość zdobycia umiejętności obsługi komputera. Językiem obcym jest angielski, niemiecki lub rosyjski.

Facebook